(Video) Air Zam Zam Tidαk Lagi Dibεnαrkan Bawa Pulang, Lelaki Ini Dedαhkan Puncα Kenapa

Pada kebiasaanya, apabila umat Islam yang berpeluang untuk menunaikan iba.dah ha.ji atau um.rah, sudah pasti mereka akan membawa pulang Air Zam Zam ke tanah air.

Tetapi, sejak kebe.la.kangan ini, pihak kerajaan Arab Saudi ti.dak lagi mem.be.nar.kan para jemaah untuk membawa pu.lang ke negara asal dalam kuantiti yang banyak. Kini, hanya lima liter Air Zam Zam sahaja yang diberikan secara percuma kepada setiap jemaah.

Kali ini lain pula jadinya. Melalui video terbaru di TikTok yang telah dimuat naik oleh @Masjidbesi, jemaah haji ti.dak di.be.nar.kan membawa pulang Air Zam Zam.

Menerusi video tersebut, difahamkan tia.da lagi Air Zam Zam yang di.be.nar.kan untuk dibawa pu.lang ke tanah air,
terutama jika jemaah terbang menerusi lapangan terbang baharu di Jedah.

“Kepada para mu.ta.wif, nak beritahu… untuk lapangan terbang baharu, Air Zam Zam ti.dak d.be.nar.kan bawa bal.ik”.

“Maksudnya, je.ma.ah tak diberikan walaupun 5 liter pun untuk di.ba.wa ba.lik. Jadi beritahu jemaah minum puas-puas di sini sebab memang ia adalah barang la.ra.ng”, tambahnya.

“Tadi nak bawak masuk tetapi ti.dak di.be.nar.kan. Di lapangan terbang juga ti.dak ada penjualan Air Zam Zam. Maksudnya, mungkin ini pe.ra.tu.ran baharu kerajaan Arab Saudi yang mana mereka t.a.k be.nar.kan Air Zam Zam dibawa ba.lik atau di.ba.wa ke.lu.ar dari sana. Jadi, nak beritahu kawan-kawan supaya ja.n.gan beli zam zam,” katanya.

Ramai pengguna akaun TikTok melahirkan rasa ke.ce.wa dengan pe.ra.tu.ran baharu kerajaan Arab Saudi.

Terdapat juga yang mengan.dai.kan la.ra.ngan tersebut dibuat kerana masih terdapat beberapa jemaah yang membawa pulang Air Zam Zam untuk dijual kepada masyarakat setempat.

Be.kas Mufti Perak, Allahyarham Harussani Zakaria menjelaskan bahawa penjualan Air Zam Zam adalah ti.dak di.be.nar.kan mengikut hu.kum sya.rak.

Islam me.la.rang pihak yang mengambil sesuatu barang tan.pa ke.be.na.ran, tambahnya lagi.

Sumber:

[1] Rujukan, Gempak

[2] Gambar Utama, Mstar

[3] Video, Masjidbesi (TikTok)(Video) Air Zam Zam Tidαk Lagi Dibεnαrkan Bawa Pulang, Lelaki Ini Dedαhkan Puncα Kenapa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *