Amalan Menjemput Rezeki Di Tengah Malam, Hanya 1 Minit Dari Masa Anda

Bersyukur pada Allah, kita masih diberikan peluang untuk berna.fas sehari lagi di bumi Allah.

Perlu diingat, yang hidup di dunia hanya sementara dan kita hanya meminjam milik Allah.

Kesemua, nafas, udara, angin, cahaya dan banyak perkara lagi, semuanya milik Allah.

Perlu dingatkan juga, yang kita perlu sentiasa menyibukkan diri kita dengan amal ibadah, membuat kebaikan dan perbanyakkan amalan sunat.

Dari ceramah Ustaz Ebit Lew, Niatkan sebelum tidur untuk bangun tahajjud dan ketika terjaga tengah malam, kalau dapat buat tahajjud, itulah yang terbaik.

Namun jika pe.nat sangat atau tak la.rat, dalam keadaan duduk, bacalah:

“Laa ilahaillahu wahdahu laasyarikalah. Lahulmulku walahul hamdu yuhyiwayumitu wahua’la kullisyai inqodir.”

“Diikuti dengan SubhanaAllah, Alhamdulillah, La ilahaillah, Allahuakbar, La haula wala quwwata illabillah. Dan berdoa,Allahummaghfirli. (Ya Allah ampun kanlah d0.sa-d0.saku.)”

“Allah berkata kepada malai.kat, lihatlah hɑm.bɑKu bangun dan memujiKu di tengah malam, makaKu ampunkan semua d0.sa-d0.sanya. Dan mintalah apa hajat kita.” Riwayat Bukhari

Daripada hadis di atas, dapat disimpulkan bahawa betapa penyayangnya Allah hinggakan bila kita terjaga di tengah malam, namun terlalu pe.nat untuk solat Tahajjud, maka Allah beri kelapangan lagi cukup dengan zikir-zikir dan memujinya, sudah diberikan keampunan dan ditunaikan hajat yang dipohonkan.

Bolehlah juga memohon untuk dilimpahkan rezeki, mohonlah diluaskan pintu hidayah dan taubat untuk kita dan ahli keluarga. Insyaa Allah, doa-doa kita akan dimakbulkan.

Gambar Hiasan

Tapi perlu diingat, yang rezeki datangnya dalam pelbagai bentuk.

Bukan sekadar dalam bentuk duit, rezeki boleh jadi mendapat kesihatan yang baik, mendapat anak yang soleh, mungkin juga mendapat pasangan yang membahagiakan, dan diberikan ibu bapa penyayang, itu pun dikira rezeki.

Sekadar perkongsian dan terima kasih.

Sumber:

[1] Rujukan, Life

[2] Gambar Utama, Superterkini dan Mykmu

[3] gambar 1, Denai Hati

[4] Gambar2, HaiBunda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *